O DOGODKU PO DOGODKU

Poslovilna košarkarska tekma Gorana Dragića, projekt I feel Slovenia Night of the Dragon, z obema spremljevalnima dogodkoma – Business Talk in Gala večerja – je bilo slovo Slovenca, ki je odmevalo širom sveta. Številke na številnih področjih namreč kažejo, da je organizacijski ekipi na čelu z Gogijem uspel veliki met.

Dogajanje v Stožicah, v katerem so glavno vlogo odigrali zdaj že svežu upokojenec s Kosez in njegovi košarkarski prijatelji ter mentorji, je obkrožilo svet. Na družbenih omrežjih so objave o projektu in z dogodka preko kanalov Gorana Dragića in njegove fundacije, kanalov lige NBA in njenih franšiz, domačih in tujih medijev, od ameriških do kitajskih, ter s pomočjo košarkarskih in športnih navdušencev dosegle skoraj milijardo ogledov.

Poleg razprodanih Stožic, v katerih je bilo preko 12.500 gledalcev si je v neposrednem prenosu na TV Slovenija 1 Dragićev poslovilni dvoboj na domačih tleh ogledalo preko 500.000 posameznikov oz. 50-odstotni delež vseh gledalcev televizije v tem obdobju. Ogled tekme na malih ekranih je bil mogoče še v Grčiji, Turčiji, Izraelu, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Severni Makedoniji, Črni gori in na Hrvaškem, preko aplikacije NBA pa so lahko ljubitelji košarke Goranovo slovo spremljali globalno.

Na odru predvečera, ko smo Stožice preobrazili v prizorišče Gala večerje ter večer kasneje, ko so košarkarji smokinge zamenjali za drese, je v dvorani nastopilo preko 450 nastopajočih, med njimi Veronika Strnad in Gregor Ravnik, Rudolf Gas, Grega Skočir, Maja Keuc, številni plesalci, harmonikarji, Dunking Devils, Zmajčice, Perpetuum Jazzile, Joker Out in Magnifico s pihalnim orkestrom iz Divače. Za koordinacijo v zaodrju in na tribunah je skrbelo 75 prostovoljcev in širša organizacijska ekipa – prvotno je sestavljalo 12 ljudi -, ki je na dan dogodkov štela 50 članov. Postreženih je bilo 1800 obrokov, ki jih je za različne ciljne skupine skrbno pripravil Jezeršek. Še večje pa so številke, ki so prispevali tudi obiskovalci in gledalci – še vedno sta odprti liniji GOGI5 in GOGI10 na 1919, kjer zbiramo sredstva za program Botrstvo v športu, ki deluje pod okriljem Zveza Anita Ogulin in ZPM, ter za Fundacijo Goran Dragić – in bodo razkrite na novembrskem dogodku pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije.

Razprodane so tudi vse replike dresov, v katerih so igrali košarkarji in so jih posebej za to priložnost oblikovali pri Adidasu. Gostje z družinami, organizatorji in spremljevalno osebje je imelo štiri dni bazo v neposredni bližini dvorane. V Austria Trend Hotelu so dnevno postregli skoraj 500 zajtrkov in gostili največje zvezdnike svetovne košarke med njimi so v sobah s podaljšanimi ležišči spali tudi Dirk Nowitzki, Steve Nash, Nikola Jokić, Boban Marjanović in Luka Dončić.

"Zares kompleksen projekt I feel Slovenia Night of the Dragon kljub izjemni odmevnosti in številnih zares pozitivnih odmevih, ki smo jih deležni, še ni končan. Z režiserjem Markom Pircem namreč v vlogi producenta pripravljam še dokumentarec o Gogiju in njegovem poslovilnem dogodku. Premiera filma bo predvidoma 8. novembra na TV Slovenija, na ta dan pa skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije pripravljamo še veliko gala večerjo, na kateri se bo zaključilo Gogijevo dobrodelno leto. Takrat bomo vedeli točno, koliko sredstev bo zbranih za program Botrstvo v športu, ki deluje pod okriljem Zveza Anita Ogulin in ZPM, ter za Fundacijo Goran Dragić. Trenutno smo, z zbranimi sredstvi od prodanih vstopnic na tekmi I feel Slovenia Night of the Dragon, s sredstvi dobrodelnih SMS-jev, dražbo na gala večerji, Petrolovimi Gogi centi ter posebnimi donacijami presegli 700.000 €, za kar bi se vsem darovalcem v imenu organizacijske ekipe I feel Slovenia Night of the Dragon, Goranovem imenu ter imenu obeh dobrodelnih organizacij iskreno zahvalil. Naša tiha želja je, da se približamo znesku milijon evrov in naredili bomo vse, da ga do novembra tudi dosežemo."

"Mislim, da je to eden najlepših večerov v mojem življenju. Da končam tam, kjer sem bil najraje, na igrišču, v družbi prijateljev in soigralcev. Mislim, da je bil dogodek lep. Vsi igralci so rekli: vsa čast organizatorjem. Nikoli ne bom pozabil, dal sem vse od sebe, ko sem igral za Slovenijo. Hvala lepa za vse."

ZANIMIVI PODATKI

  • TV-prenos osrednje tekme je šel v devet držav in prek aplikacije Lige NBA tudi globalno.
  • Dogodek je na socialnih omrežjih dosegel prek milijardo vtisov.
  • Povprečno je prenos dogodka spremljalo 266.535 gledalcev, kar predstavlja 13,93% vseh možnih gledalcev.
  • Skupno je dogodek vsaj enkrat pogledalo 519.758 unikatnih gledalcev, kar je 27,17% celotne publike.
  • Med prenosom je prireditev dosegla skoraj polovico televizijskih gledalcev, saj je imela 49,91 % tržni delež.
  • Dogodek je, ob novinarski ekipi RTV Slovenije, v živo pokrivalo 130 novinarjev iz devetih držav
  • Proračun celotnega dogodka je bil skupaj z dobrodelnostjo približno 1,8 milijona evrov.
  • Celoten spremljevalni program in vsi izvajalci so bili plod slovenskega znanja (več kot 500 nastopajočih).
  • V ožji organizacijski ekipi je bilo vsega 10 posameznikov.
  • Dvorano Stožice so organizatorji na oba dogodka (gala večerja in tekma) pripravljali osem dni.
  • Za prevoze sta s 25 kombiji in dvema avtobusoma skrbela sharetoo in Nomago.
  • Zavarovati je bilo potrebno šest aktivnih NBA-igralcev (Dončić, Bogdanović, Marjanović, Jokić, Čančar, Lopez).
  • Šlo je za drugi dogodek take vrste izven meja ZDA in Kanade, ki mu je uraden naziv in podporo (sodniki, TV, social media, PR) dala Liga NBA.
  • Organizatorji so v sodelovanje pri projektu prepričali 39 sponzorjev in partnerjev.
  • Projekt, ki ga tvori šest podprojektov (tekma, gala večerja z naborom ekip, business talk, after party, trenerska klinika in dokumentarni film) so organizatorji snovali 13 mesecev.